Mijn materiaal - Colin Bos

De mensen die mij een beetje kennen weten dat ik lijd aan GAS (Gear Acquisition Syndrome), oftewel een ziekelijke drang om fotografie-apparatuur aan te schaffen. Maar ik ben zo goed als genezen! Eindelijk heb ik namelijk het materiaal dat ik graag in mijn bezit wilde hebben, en daarom kan ik me nu richten op het optimaal gebruiken ervan. Een mooi moment dus om eens op een rijtje te zetten wat er nu zoal in mijn assortiment zit.


Camera’s

Ik ben ooit in 2015 begonnen met een Sony NEX-5, ook al had ik geen idee of dit een geschikte camera was voor mij. Wel wist ik dat er een verschil was tussen spiegelreflexcamera’s (DSLR’s) en spiegelloze camera’s. Spiegelloze camera’s hebben (zoals de naam al doet vermoeden) geen spiegel en kunnen daardoor compacter ontworpen worden dan spiegelreflexcamera’s. Reden genoeg om voor de spiegelloze te gaan ;)

In 2015 was ik nog niet zo fanatiek en lag de camera meer in de kast dan dat ik er wat mee deed. Dat kwam pas eind 2016. Uiteraard kwam ik er rond die tijd ook achter dat er veel beter te krijgen was. En dat is gevaarlijk... Voordat we op vakantie gingen naar Malta in Januari 2017 heb ik dan ook besloten een Sony A6000 aan te schaffen, een op dat moment erg populair model. Op die vakantie ben ik ten prooi gevallen aan het fotografie virus.

Slechts 2 maanden later kocht ik mijn allereerste full-frame camera: de Sony A7II (of A7m2). De NEX-5 en A6000 zijn namelijk APS-C camera’s, en die hebben een kleinere sensor waardoor er minder licht ‘binnenkomt’; en laat licht nou erg belangrijk zijn voor de kwaliteit van een foto.

Een half jaar later kon ik het niet laten mijn A7II en mijn A6000 (die ik als 2e camera nog had) te verkopen en te gaan voor Sony’s absolute topmodel, de A9. Om dit te kunnen financieren moesten er ook nog 2 lenzen verkocht worden. Maar het was het waard (voor zolang het duurde :) ). 4 maanden later was er namelijk Sony’s aankondiging van de A7III: eigenlijk net zo goed als de A9, maar met een veel aantrekkelijker prijskaartje.

Alleen was het nog niet zo makkelijk de A9 te verkopen, vanwege de enorme prijs. Gelukkig lukte dit na een maandje via Marktplaats en was de weg vrij om een nieuwe A7III te kopen. Zo gezegd, zo gedaan, en je wil het niet geloven, maar de A7III heb ik nog steeds! Dit is de perfecte camera voor mij en ik ken ‘m inmiddels door en door.

Toch moest er nog een camera bij... Aangezien ik steeds vaker verschillende types shoots doe en in 2018 ook mijn eerste bruiloften ga schieten, is een 2e camera eigenlijk onmisbaar. Maarja, om nog een A7III te kopen ging me wat te ver. Dus heb ik tweedehands een prachtige originele A7 op de kop weten te tikken. Deze is minder geavanceerd dan de A7III, maar qua fotokwaliteit dik in orde.

Het voelt een beetje vreemd, maar wel lekker, om niet meer te zoeken naar iets beters of nieuwers en me nu te focussen op het optimale gebruik van mijn camera’s. Maar dan zijn er de lenzen nog...


Lenzen

Met de aanschaf van de A7II ging ook de lenzenhandel los, die zich voornamelijk afspeelde op Tweakers en Marktplaats. Ik begon met een pancake 35mm 2.8, maar al snel volgde een 90mm 2.8, 55mm 1.8, 70-200mm 2.8, en ga zo maar verder. Maar net zo snel als ze aangeschaft werden, werden ze ook weer verkocht. Afijn, ik zal het beschrijven van het geschuif van de lenzen in de afgelopen anderhalf jaar achterwege laten en een overzichtje geven van de lenzen die ik op dit moment in mijn bezit heb.

Zooms

16-35mm f4: een keer gekocht in 2017 en daarna weer verkocht. In 2018 nogmaals aangeschaft en nu een blijvertje. Ideaal voor landschapsfotografie.

24-105mm f4: mijn meest recente aanwinst en nu al verknocht aan deze lens. Kan eigenlijk voor alles gebruikt worden en is perfect voor situaties waarin je maar 1 lens kunt gebruiken. Superscherp voor een zoom.

70-300mm f4.5-5.6: een keer gekocht en verkocht in 2017, dit jaar weer gekocht (tweedehands, samen met de 16-35mm). All-round telezoom lens. Groot bereik en relatief licht. Is niet zo scherp als de 70-200mm f2.8 die ik ooit heb gehad (2x zo duur en 2x zo zwaar), maar ‘gets the job done’.


Primes

55mm f1.8: eveneens gekocht en verkocht in 2017 en dit jaar, bij uitzondering, nieuw aangeschaft. Prachtige prime lens. Supercompact en megascherp. Te gebruiken voor alles en nog wat (straat-, portret-, landschapsfotografie).

85mm f1.8: in 2018 gekocht. Relatief goedkope lens met fenomenale fotokwaliteit. Wordt daarom ook wel eens gezegd dat deze compacte portretlens ruim onder zijn prijs verkocht wordt.

Met deze 5 lenzen kan ik alle mogelijke combinaties maken die ik maar wil. De primes voor wanneer er alle gelegenheid is om te verplaatsen, of wanneer er weinig licht is. De zooms voor wanneer je een verscheidenheid aan gezichtsvelden tot je beschikking wilt hebben en snel moet kunnen schakelen hiertussen.

Is er dan niks meer dat mijn GAS aan kan wakkeren, niets dat mijn verslaving weer kan uitlokken? Uiteraard blijft er in mijn achterhoofd wel ruimte voor een verlanglijstje (een 2e A7III body, toch weer een 70-200mm f2.8), maar het MOET niet meer. En dat is fijn :)

Powered by SmugMug Log In