Blog - Colin Bos

Zwangerschapsshoot met Grietje en Pieter

Vorige week mocht ik een zwangerschapsshoot voor Pieter en Grietje verzorgen. Pieter is een neef van mij en Grietje en hij zijn in verwachting van hun 2e kind. Hun dochter Hilly wordt dus een trotse zus binnenkort.

De shoot vond plaats in Appelscha, waar we een familieweekend hadden. Na een weekend vol spelletjes, gezelligheid en lol, gingen Pieter, Grietje, Hilly, ik en mijn lieftallige assistent (tevens vrouw ;) ) Jennie er zondagochtend op uit om een aantal mooie foto's te maken van het gezinnetje.

Hetgeen gelukt is! Hilly werkte supergoed mee, ondanks dat ze de hele tijd niets liever wilde dan 'kroepe' met heit en mem. Van Grietje en Pieter zijn er mooie liefdevolle foto's gemaakt, van Grietje en Hilly een aantal superleuke, en van het gezinnetje als geheel zijn er een paar om in te lijsten. Zo liet Hilly zien niet onder de indruk te zijn van hoogte en salto's :)

Ik heb voor deze shoot een 35mm en een 85mm gebruikt. De 35mm om de prachtige omgeving mee te nemen in de composities en de 85mm om meer nadruk te leggen op het gezinnetje. Voor de bewerking heb ik gekozen voor 3 stijlen: neutraal, zwart/wit en een ietwat vintage bewerking. Voor ieder wat wils!

Klik op de foto om meer te zien.

Op bezoek bij de MiniMuzikantjes

Als huisfotograaf van het bedrijf van mijn vrouw Kindertraining Nederland word ik regelmatig getrakteerd op creatieve hoogstandjes van enthousiaste kids :) Zo ook afgelopen vrijdag. Na ongeveer 8 weken hard oefenen en plezier maken gaven Lizzie, Phileine, Jamie en Stijn een spetterende show in Fort Vreeswijk.

De show bestond uit dans, muziek maken en toneelspelen en het massaal toegestroomde publiek van ouders, grootouders, familie en kennissen genoot met volle teugen. Zo ook de fotograaf, die het geluk had voor de voorstelling al 'backstage' aanwezig te mogen zijn om de voorbereidingen zo van dichtbij mee te maken.

Voor mij de kans om mijn nieuwe 35mm 1.4 lens eens goed uit te testen, aangezien de lichtomstandigheden deze avond, laat ik zeggen, uitdagend waren. En in deze omstandigheden wil je dan een zo lichtsterk mogelijke lens gebruiken. Vandaar dat ik ervoor koos om met 2 'prime' lenzen te schieten, een 35mm 1.4 en een 85mm 1.8, juist omdat deze zo lichtsterk zijn. Uiteraard is het veel makkelijker om 1 'zoomlens' te hebben (bijvoorbeeld van 24-70mm of 24-105mm) zodat je geen lenzen hoeft te verwisselen. Het nadeel hiervan is dat deze vaak veel minder lichtsterk zijn (4.0 of 2.8) en je hierdoor moet schakelen naar hogere ISO waarden (waardoor je foto's met meer ruis krijgt). Keuzes, keuzes, keuzes ;)

Afijn, nu naar de resultaten! Klik op de foto voor meer!           

Op stap met Jip

Afgelopen week gingen Jennie en ik op bezoek bij onze goede vrienden Roxanne en Angelo. Om lekker bij te kletsen en samen te eten, maar ook om eindelijk een fotoshootje te doen met Jip, hun superenthousiaste hond(je).

Ik twijfelde of ik mijn A7iii full-frame camera en lenzen mee moest nemen of mijn alles-in-1 RX10iv bridgecamera met 1-inch sensor. Het voordeel van de A7iii ten opzichte van de RX10iv is dat de kwaliteit van de foto's veel hoger is. Dit komt door de grotere sensor en de kwaliteit van de lenzen die bij dit systeem horen. Het voordeel van de RX10iv is echter dat deze een bereik heeft van 24mm tot 600mm, dit betekent dat je van groothoek tot extreme telelens tot je beschikking hebt. Hier een plaatje om je een idee te geven hoe dat er in het echt uit ziet. Om dit bereik te hebben met de A7iii heb je minimaal 2 grote en zware lenzen nodig, en dan nog kom je maar tot 400mm.

Dus de keus was, ga ik voor kwaliteit of ga ik voor gemak én flexibiliteit. Uiteindelijk heb ik voor het laatste gekozen. Zoals je in de gallerij kunt zien is de kwaliteit van de foto's net iets minder dan de andere shoots, maar zie je wel een grote(re) verscheidenheid aan 'gezichtsvelden'.

Het komt qua materiaalkeuze altijd aan op de vraag: wat is er belangrijk voor deze shoot? Weet ik precies wat ik wil schieten en heb ik  daar een specifiek gezichtsveld bij in gedachten, dan neem ik de full-frame met een specifieke lens mee. Weet ik dit niet precies en wil ik snel kunnen wisselen tussen gezichtsvelden, dan neem ik de bridgecamera mee.

De shoot was erg leuk! We hebben een wandeling gemaakt en Jip deed haar werk als model enorm goed. Hieronder 1 van mijn favorieten. Klik op de foto voor meer!    

Fotoshoot met Roger

Een tijdje geleden had ik mijn collega Roger voor de camera. Hij wilde graag een aantal foto's die hij kon gebruiken voor zijn website.

Roger, met een achtergrond in klinische gezondheidspsychologie, heeft namelijk naast zijn baan bij Philips een eigen praktijk: CoffeeTeaPsy "Praktijk voor goede gesprekken". Binnen zijn praktijk biedt Roger individuele coaching en psychologische zorg op een laagdrempelige manier.

De shoot vond plaats op de immense High Tech Campus in Eindhoven. Eerst in een mooie hal voor de portretfoto's en daarna bij de Starbucks voor een aantal 'actiefoto's'.

Aangezien het voor Roger geen routine was om voor de camera te staan en voor mij ook (nog) niet om achter de camera te staan voor een persoonlijke shoot, hebben we vaak moeten lachen om onszelf.

Het resultaat mag er zijn, zo vinden we beide! Klik op de foto om meer te zien :)

Powered by SmugMug Log In