Blog - Colin Bos

Bruiloft Andries en Anne-Roos

Zaterdag 21 juli 2018 was het dan zover! Mijn zwager Andries en zijn aanstaande Anne-Roos gingen trouwen! Heel bijzonder omdat het deze dag op de kop af 10 jaar geleden was dat A en A elkaar voor het eerst ontmoetten :) Ook voor mij persoonlijk was het bijzonder, aangezien het de allereerste bruiloft zou zijn die ik mocht vastleggen.

In de voorbereiding op deze onvergetelijke dag heb ik uren en uren artikelen gelezen en video's bekeken over het vak bruidsfotografie. Daarnaast heb ik een superleuke bruidsfotografie workshop gevolgd bij JCNfotografie. Algehele conclusie na al deze informatie: wat een ontzettend mooie, maar zware bezigheid. Lichamelijk zwaar, maar zeker ook geestelijk; al die momenten die je niet MAG missen en alle factoren die je tegen kunnen werken (het weer, je materiaal).

Je kunt je misschien een beetje voorstellen dat ik best nerveus was vlak voor en tijdens de grote dag ;) Gelukkig hebben het bruidspaar en ik veel gesproken over elkaars verwachtingen, waardoor de nervositeit niet zo hoog zat dat het me verlamde :) Ook een last-minute switch van fotoshoot-locatie mocht de pret niet drukken. Ik kan alvast verklappen dat het een perfecte dag was, zowel voor het prachtige bruidspaar alsook voor mij als fotograaf.

Gewapend met mijn harnas, 2 bodies, 4 lenzen, 8 geheugenkaarten en 6 accus begon mijn dag om 07.30 bij Anne-Roos haar voorbereidingen. Dit waren voor mij 3 heerlijke uurtjes waarin ik rustig de tijd had om accessoires te fotograferen en de voorbereidingen van de bruid vast te leggen. Superfijn om er lekker in te komen. Maar toen kwam het eerste moment van de dag waar ik niet MOCHT verzaken: de first look. Andries was inmiddels ook aangekomen en voor het eerst deze dag werd ik bloednerveus. "Heb ik mijn instellingen wel goed?", "Wat nou als iemand vol in mijn beeld gaat staan, beuk ik diegene dan aan de kant?", "Waarom doe ik mezelf dit eigenlijk aan?". Zomaar een greep uit de gedachten die de revue passeerden.

Maar het ging goed! Zonder er veel bij na te denken is het me gelukt de momenten vast te leggen, en ook nog eens vanuit een aantal gezichtspunten. Dit gaf me zo'n prettig gevoel; nu zou de rest van de dag ook goedkomen. Ik wisselde snel mijn lange broek voor een korte broek, want het werd al snel heet zo aan het einde van de ochtend (30+ graden). Daarna snel naar de fotoshoot-locaties!

Ook de fotoshoot was erg leuk. Vergezeld door second shooter Martijn en videograaf Wieke werd het bruidspaar al wandelend door de bossen rond Paviljoen Sassenhein mooi vastgelegd. Dit was geen zware opgave: Anne-Roos zag er prachtig uit in haar bruidsjurk en Andries was een mega-baas in zijn fantastische pak. Daarna reden we snel door naar locatie 2, in een ander bos. Gelukkig was er ook in dat bos genoeg schaduw te vinden om de steeds sterker wordende zon te ontwijken. Toen was het tijd voor het bruidspaar om nog even te ontspannen voor de ceremonie. Voor het foto en video team tijd om even bij te komen.

Tijdens de ceremonie was het kwik opgelopen tot een graadje of 32. Je kunt dus letterlijk spreken van een vuurdoop :) Voor mijn gevoel heb ik een halve marathon gelopen tijdens de ceremonie, om zoveel mogelijk alles vast te leggen vanuit verschillende hoeken. Het zweet liep overal waar het maar gaan kon en hier droeg de ruim 3 kilo aan cameragear om mijn schouders vrolijk aan bij. Toch vond ik het erg fijn om te constateren dat alles redelijk vanzelf leek te gaan: ik deed veel op instinct en dacht lang zo veel niet meer na.

Na de ceremonie werd de taart aangesneden, werd de eerste speech gegeven en was het tijd voor de groepsfoto's. Voor mij een moment om even de rust te pakken en me op te laden voor het laatste deel van de dag. Na de groepsfoto's was het tijd voor nog een aantal stukjes en hierna werd er heerlijk gegeten van een lopend buffet. Erg veel honger had ik zelf niet, daar had de spanning en hitte wel voor gezorgd.

Om 9 uur was het tijd voor de eerste dans van het bruidspaar. Stiekem hadden ze 12 weken dansles gehad en ze verbaasden het totale publiek dan ook met een spetterende show van een kwartier waarin ze alle geleerde moves etaleerden. Een betere inleiding voor het feest kon je niet bedenken. Het einde van de dans betekende voor mij het einde van de dag als fotograaf, en het begin van de avond als gast. Nog nooit heeft een glaasje bier zo lekker gesmaakt kan ik je vertellen. Het werd uiteindelijk een prachtig feest en het bruidspaar werd rond 1 uur uitgezwaaid. Niet veel later hield ik het zelf ook voor gezien, het was mooi geweest.

Door alle indrukken en adrenaline (en de overdosis aan bitterballen) werd ik de volgende ochtend om 6 uur al wakker. Ik kon me niet inhouden en ben meteen aan het bewerken geslagen. Ook omdat ik natuurlijk benieuwd was naar de kwaliteit van de foto's. Al snel merkte ik dat het goed zat en dat er meer dan genoeg prachtig materiaal was.

De weken na de bruiloft verbleef het bruidspaar in Afrika voor een mooie huwelijksreis en werkte ik verder aan de foto's. Stelselmatig stuurde ik deze naar ze door en ik was trots op hun reacties: ze waren supertevreden. En meer en meer raakte ik zelf ook tevreden, ik had het best behoorlijk gedaan :) En misschien nog wel belangrijker, ik zou het in de toekomst best nog wel een keer willen doen!

Als je op de foto hieronder klikt krijg je een mooi overzicht van de dag.

Newbornshoot Nynke

Na de zwangerschapsshoot in mei was het wachten op de mogelijkheid voor de newbornshoot van Grietje en Pieter's tweede aanwinst. Die mogelijkheid kwam een paar weken geleden, want hun prachtige dochter Nynke zag op 12 juni het levenslicht!

Eenmaal aangekomen bij Nynke zag ik dat ze in een prachtige vintage kinderwagen lag, wat natuurlijk fantastische plaatjes opleverde. Haar grote zus Hilly vindt het allemaal prachtig en is super nieuwsgierig naar haar jongere zusje. Dit worden hartsvriendinnen in de toekomst :) De liefde tussen de twee is mooi te zien op een aantal van de foto's. Tot slot hebben we ook nog een aantal shots van het hele gezinnetje gedaan. Supergaaf!

Het was een feest om deze shoot te mogen doen, helemaal omdat het me ook de gelegenheid gaf mijn nieuwe aanwinst te testen, de 24-105mm f4. Deze lens heb ik aangeschaft omdat ik op zoek was naar een lens die zo goed als alles kan. En dat kan 'ie!

Grietje en Pieter waren blij met het resultaat en ikzelf ook. Op naar de derde zeg ik! ;)

Klik op de foto om naar de galerij te gaan.

Profielshoot Suus

Een aantal weken geleden heb ik een korte profielshoot gedaan met Suus. Ze vroeg me een tijdje daarvoor of ik een aantal formele foto's van haar wilde nemen. Uiteraard!

Dit gaf me tevens de kans om eens te proberen met 2 camerabodies te werken. Ik heb namelijk (met pijn in mijn hart) mijn RX10 IV verkocht om zo een 2e body en een extra lens te kunnen financieren. Met het oog op alle zwangerschapsshoot, loveshoots, newbornshoots, profielshoot en bruiloften die ik in de toekomst nog wil gaan schieten is een investering in een 2e body een logische. Het hebben van 2 bodies geeft veel meer vrijheid om snel te wisselen van gezichtsveld.

Ik kan nu bijvoorbeeld op mijn ene body mijn 16-35mm gebruiken, terwijl ik op de andere mijn 70-300mm gebruik. Dit maakt het mogelijk om op één moment een groothoekfoto te maken en 2 seconden later een close-up te schieten van iemand die meters van me af staat. Deze veelzijdigheid is noodzakelijk wanneer je een gebeurtenis schiet waar van alles en nog wat gebeurt op verschillende afstanden, zoals een bruiloft.

Afijn, terug naar de shoot :) Aangezien ik voor dit type shoot liever mijn prime lenzen gebruik, had ik op mijn ene body mijn 55mm en op de andere mijn 85mm. Beide had ik vastgemaakt aan mijn harnas. Ik moet zeggen, het werkt erg prettig! Suus ontpopte zich als een waar natuurtalent en dit zorgde voor mooie plaatjes. Klik op de foto om meer te zien :)

Zwangerschapsshoot met Grietje en Pieter

Vorige week mocht ik een zwangerschapsshoot voor Pieter en Grietje verzorgen. Pieter is een neef van mij en Grietje en hij zijn in verwachting van hun 2e kind. Hun dochter Hilly wordt dus een trotse zus binnenkort.

De shoot vond plaats in Appelscha, waar we een familieweekend hadden. Na een weekend vol spelletjes, gezelligheid en lol, gingen Pieter, Grietje, Hilly, ik en mijn lieftallige assistent (tevens vrouw ;) ) Jennie er zondagochtend op uit om een aantal mooie foto's te maken van het gezinnetje.

Hetgeen gelukt is! Hilly werkte supergoed mee, ondanks dat ze de hele tijd niets liever wilde dan 'kroepe' met heit en mem. Van Grietje en Pieter zijn er mooie liefdevolle foto's gemaakt, van Grietje en Hilly een aantal superleuke, en van het gezinnetje als geheel zijn er een paar om in te lijsten. Zo liet Hilly zien niet onder de indruk te zijn van hoogte en salto's :)

Ik heb voor deze shoot een 35mm en een 85mm gebruikt. De 35mm om de prachtige omgeving mee te nemen in de composities en de 85mm om meer nadruk te leggen op het gezinnetje. Voor de bewerking heb ik gekozen voor 3 stijlen: neutraal, zwart/wit en een ietwat vintage bewerking. Voor ieder wat wils!

Klik op de foto om meer te zien.

Op bezoek bij de MiniMuzikantjes

Als huisfotograaf van het bedrijf van mijn vrouw Kindertraining Nederland word ik regelmatig getrakteerd op creatieve hoogstandjes van enthousiaste kids :) Zo ook afgelopen vrijdag. Na ongeveer 8 weken hard oefenen en plezier maken gaven Lizzie, Phileine, Jamie en Stijn een spetterende show in Fort Vreeswijk.

De show bestond uit dans, muziek maken en toneelspelen en het massaal toegestroomde publiek van ouders, grootouders, familie en kennissen genoot met volle teugen. Zo ook de fotograaf, die het geluk had voor de voorstelling al 'backstage' aanwezig te mogen zijn om de voorbereidingen zo van dichtbij mee te maken.

Voor mij de kans om mijn nieuwe 35mm 1.4 lens eens goed uit te testen, aangezien de lichtomstandigheden deze avond, laat ik zeggen, uitdagend waren. En in deze omstandigheden wil je dan een zo lichtsterk mogelijke lens gebruiken. Vandaar dat ik ervoor koos om met 2 'prime' lenzen te schieten, een 35mm 1.4 en een 85mm 1.8, juist omdat deze zo lichtsterk zijn. Uiteraard is het veel makkelijker om 1 'zoomlens' te hebben (bijvoorbeeld van 24-70mm of 24-105mm) zodat je geen lenzen hoeft te verwisselen. Het nadeel hiervan is dat deze vaak veel minder lichtsterk zijn (4.0 of 2.8) en je hierdoor moet schakelen naar hogere ISO waarden (waardoor je foto's met meer ruis krijgt). Keuzes, keuzes, keuzes ;)

Afijn, nu naar de resultaten! Klik op de foto voor meer!           

Fotoshoot met Roger

Een tijdje geleden had ik mijn collega Roger voor de camera. Hij wilde graag een aantal foto's die hij kon gebruiken voor zijn website.

Roger, met een achtergrond in klinische gezondheidspsychologie, heeft namelijk naast zijn baan bij Philips een eigen praktijk: CoffeeTeaPsy "Praktijk voor goede gesprekken". Binnen zijn praktijk biedt Roger individuele coaching en psychologische zorg op een laagdrempelige manier.

De shoot vond plaats op de immense High Tech Campus in Eindhoven. Eerst in een mooie hal voor de portretfoto's en daarna bij de Starbucks voor een aantal 'actiefoto's'.

Aangezien het voor Roger geen routine was om voor de camera te staan en voor mij ook (nog) niet om achter de camera te staan voor een persoonlijke shoot, hebben we vaak moeten lachen om onszelf.

Het resultaat mag er zijn, zo vinden we beide! Klik op de foto om meer te zien :)

Powered by SmugMug Log In